Okulumuzda her yıl yapılan bilim, sanat ve spor alanlarındaki çalışmaların yanında, proje okullarına özel hazırlanan Liselerde Bilim Uygulamaları (LBU) projeleri, bu yıl da tamamlandı. Projeler çalışmalarını tamamlayan öğrencilerimiz tarafından okulumuz konferans salonunda okulumuza tanıtıldı. Sosyolojiden dini kavramlara, matematik, fizik, kimya ve biyolojiden dilimizin değişimine kadar 6 farklı alanda proje hazırlayan öğrencilerimiz bilim uygulamalarında da iddialı olduklarını gösterdiler.
Nano parçacık sentezlemek her zaman pahalı olmak zorunda mı?
Liselerde Bilim Uygulamaları kapsamında fizik öğretmenimiz Fatma ALIKMA koordinatörlüğünde 9.sınıf öğrencilerimizden Ege GÜLSEVEN ve Furkan EREN isimli öğrencilerimiz portakaldan yararlanarak gümüş nanopartikül sentezlenebileceğini göstermişlerdir. Liselerde Bilim Uygulamalar (LBU) kapsamında yürütülen bu projeler için öğrencilerimiz ve koordinatör öğretmenimiz, bu çalışmaların daha başlangıç olduğunu, bu elde edilen materyallerle yapılacak uygulamaların başka projelere kaynak oluşturacağını ifade ettiler.
Kimya konusunda sürdürülebilir çevre oluşturmak amacı ile Liselerde Bilim Uygulamaları(LBU) kapsamında, okul ortamında öğrencilerin sık temas edebileceği yerlerin barındırabileceği bakteriyel tehlikeler incelendi. Oluşturulan farkındalık ile hijyen bilinci, önce bireye sonra topluma yayılarak sürdürülebilir bir gelecek oluşturma yolunda adım atılmış oldu. Projeyi okulumuz öğrencilerinden Ecrin GÜLBAHAR ve Tuana ÜNALAN hazırladı. Proje koordinatörlüğünü kimya öğretmeni Cemal GÜZELSOYLU, biyoloji öğretmeni Derya ODABAŞ, biyoloji öğretmeni Didem KARKİN ERDOĞAN hocalarımız üstlendi.
Liselerde Bilim Uygulaması kapsamında, okulumuz öğrencilerinden Zeynep AKSOY ve Papatya Tuana HEPÇEKER etkili iletişim becerilerinin artması için Türkçemizin değişimini ortaya koyan çarpıcı bir proje hazırladılar. Projeye koordinatörlük yapan edebiyat öğretmenimiz Gülden KAYA, kelimelerin anlamlarını bilmeyen kişilerin aralarında kuracakları iletişimin de etkili olamayacağını ifade etti. Bu çalışma gelecekte gençlere iş görüşmelerinde fayda sağlayacak nitelikte çünkü gençlerin ileride katılacakları iş görüşmelerinde karşılarında işe alım yapacak görece daha donanımlı kişiler bulunacak. İki tarafın kelime dağarcığı farklıysa iletişimleri de mükemmel olmayacaktır. Birkaç yıl sonra iş dünyasının yüksek basamaklarına adım atacak olan öğrencilerimiz için bunun bilincinde olmak ve kelime dağarcıklarına anlamı unutulan kelimeleri de eklemek önemli. Böylece iletişim becerisi yüksek bireyler olarak rakiplerine göre bir adım daha önde olacaklar. Öğrencilerimizin yaptığı bu deneysel araştırma projesi sonucunda jenerasyonlar arasındaki fark tahmin edilenden de büyük çıktı. Bu sonuçlardan gençlerimizin çıkarması gereken ders büyük.